Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på besøk

I går hadde vi besøk av Klima og miljøvernminister Sveinung Rotevatn, og Bjarne Brøndbo var klar og tydelig da han gikk i strupen på bilbransjen og hevdet at de fører en proteksjonistisk og miljøfiendtlig politikk. – Du har en jobb å gjøre, sa Brøndbo til statsråden.

– Jeg har lyst til at du tar med deg herfra spørsmålet om det går an å stille krav til bilbransjen om å øke bruktandelen ved reparasjoner og skader. Bildelene er her, og vi må få mulighet til å levere dem. Det bør være enkelt å få til et system som tvinger bilbransjen til å gjøre bruk av brukte bildeler, sa Brøndbo til gjesten fra regjeringskvartalet som kom i følge med sine rådgivere og lokale politikere til Bil1Din sitt anlegg i Overhalla tirsdag formiddag. Et anlegg som tar mål av seg til å være landsledende på gjenvinning og sirkulær økonomi.

Sin egen agenda

Rotevatn fikk høre historien om tre generasjoner bilopphuggere fra 1975 og fram til nå, som etter brannen 1. mars 2019 nå er i ferd med å bygge landets mest moderne og avanserte anlegg for brukte bildeler.

Men der firmaet ifølge ledelsen har alt på stell og kan serve bilbransjen med kurante brukte bildeler, er ikke bilbransjen like ivrige på å tenke gjenbruk.

– Bilbransjen er proteksjonister, de ønsker å selge nye deler. Vi har å gjøre med en meget mektig bilindustri som har sin egen agenda for å ta vare på sin egen butikk, hevdet Brøndbo og viste til hvordan det hele fungerer:

En bildør blir ødelagt i en kollisjon i Trondheim. Et raskt søk i delelagerkatalogen, viser at Bil1Din i Overhalla kan levere maken dør, brukt, og den kan leveres i Trondheim allerede neste dag. I stedet blir det bestilt ny bildør fra Japan. Den sendes i konteinerskip til Sentral-Europa og kjøres derfra med semitrailer til Trondheim.

 

Les mer i Namdalsavisa (+artikkel)